Blog

Ilyen volt a Prog Camp

– Milyen az a Prog Camp?

– Nos: tudni érdemes, hogy Magyarországon van egy csomó remek underground banda. Ezek közül sokan játszanak szándékosan a zene, illetve dalírási szokásoktól/trendektől eltérő módon készülő zenét. Az ilyen zene emiatt (is) halálra van ítélve a piacon, értsd: gyakorlatilag sosem ér olyan szintre, ami anyagilag annyira jövedelmező, hogy az alkotók “megéljenek” a produkcióból, hiszen “tömeges fogyasztásra alkalmatlan”.
Az ilyen zenék viszont tele vannak csodával, újítással, meglepő, eltérő, a komfortzónádból kimozdító, vagy éppen azt kitágító elemekkel.
Ezek azok a zenekarok, amelyekkel nem vagy csak nagyon elvétve találkozol a nagy fesztiválokon, de még a kicsiken is.
Viszont ha zeneimádó vagy, ezek azok a zenekarok, akiket nagyon érdemes szeretni.

– Jó, de milyen az a Prog Camp?

– Várjál, mindjárt rátérek… Ilyen zenét csinálni rengeteg meló, színpadra állítani ugyanannyi és ezek a zenekarok ezt akár maréknyi emberért is megteszik, ami bevételük akad pólóból, jegyárból, az nyilván nem fedezi sem a hangszereket, sem a stúdióköltségeit, szóval elhiheted, ezt csak szívből lehet csinálni.

– Hajjaj, sok van még?

– Nem. De lehetne rengeteg… Most képzelj el valakit (mondjuk Szabolcs Szkróbót), aki ilyen zenekaroknak szervez fesztivált Baranya megyében, a Mecsekben, az Isten háta szebbik fele mögött, aminek anyagi hasznából tippre jó, ha egy húrkészletet tud venni a basszusgitárjára.
Olyan fesztiválocska ez, ahol minden mostoha feltétel ellenére kitűnő a színpad, a fény- és a hangtechnika, profi a személyzet, és ők is művészként, értékes előadóként kezelik a bandákat, de még a helyi lakosok közül is eljönnek néhányan és ha hiszitek, ha nem, még komoly rajongót is lehet szerezni egy ilyen kicsi településen.
Ezen zenekarok legtöbbje ilyet szinte sohasem tapasztal máshol.
Ezen zenekarok legtöbbje a legritkább esetben ad koncertet szinte kizárólag olyanokból álló közönségnek, akik szeretik a műfajt, jó eséllyel az ő zenéjüket is.
Mindehhez csapd hozzá a családias és végig emelkedett hangulatot. Lehet ez nem eszméletlenül k.r.. jó? Nem lehet.

Egy hete jártunk ott (és a színpadon is kivételesen jól éreztük magunkat), de már várjuk a következőt. Ha nem hiszed, gyere el, ha rajtunk múlik, mi mindig ott leszünk.

Tudjuk, olyan ezt elolvasni, mint ilyen zenét hallgatni, ha nincs türelmed, csak idegesítően hosszú és körülményes, de ha van, akkor kincsre lelhetsz. Szóval ha elolvastad, gyere jövőre (is) az Abaliget Prog Camp-re!

 

Ghost Toast

Avement bArIoNs Solidity PLASTICOCEAN SKORE The Void Nova Prospect Over My Dawn The Royal Freak Out Hatred Solution Sirens Chant Stabbed Dreamgrave 58 SPECIAL PROVIDENCE Perfect Symmetry Room of the Mad Robots Miserium Leave No Trace Nest of Plagues Tiansen Omega Diatribe CADAVERES Salvus Dystopia Phrenia King Furia